kpop X me and exo

Assalamualaikum.
This is an appreciation post from me to my fav, exo.

Related image

I've been stanning them since 2012. since exo debut lagi. before exo, i just suka suka je dengan kpop. I suka jugak Super Junior, Girls' Generation, Bigbang, 2ne1, beast, 2pm and the others. Tahun 2012 i start kenal kpop and i beli epop every month. sampai satu bulan tu sment kenalkan group baru. i tak sangka start tu lah sampai sekarang sayang i dekat exo is too much. i cant describe it.

Image result for exo ot12

my first bias from exo is oh sehun. mula-mula i tersilap. gambar kai i ingatkan sehun. so at first i memang rasa kai paling hensem lol. lepas beberapa bulan, i love exo-m member, lay. i tak biasa panggil lay so i panggil yixing. zhang yixing is the real name of lay lol. i adore him so much. he's from China. with his single dimple. sampai i lupakan sehun lol haha sorry sehun.

2012 memang ramai group debut. such as bangtan, btob, b.a.p, nuest and others. i memang fanatik dengan keempat group tu termasuk exo since dorang debut lagi. lagu debut bangtan yang i dengar is no more dream. btob is insane, b.a.p is power and nuest is face mv. tahun 2012 memang tahun blessed bagi fans macam i ni. i love five of them tapi sekarang btob dengan b.a.p dah tak aktif so i sedih. i suka gila choreo b.a.p dalam album one shot ^^

Related image

back to exo, i stan dorang and i love every performance that they did in any show. . exo members ada 12 orang. after sorang sorang keluar, i mengaku i ada perasaan sedih sebab an exotics (fandom name before exo-l) kitorang selalu pegang dengan #ot12. bila sorang member dah keluar, there is no ot12 anymore. im sad. sedih-sedih i, i tak pernah nak keluar fandom. i masih sayang. masih stay walaupun i selalu hiatus. i perasan gak yang my mutuals ramai keluar fandom sebab bias dorang left the group. betullah orang kata, kalau kau betul fan bagi sesebuah group, kau takkan tinggalkan fandom korang hanya sebab member keluar. tak kisahlah korang stan a group start dorang debut ke tapi kalau korang keluar sebab bende biasa, korang tak layak digelar fans. biarlah orang tu stan 2 atau 3 tahun lepas debut tapi masih stay dalam fandom, you're the great fans :)

lepas isu member keluar, one of the member start to dating someone. this news tak affect apa pun kat i sebab yang dating tu bukan bias i hahahah. sehinggalah dorang break up pun i tak amik kesah. yang penting member tu tak keluar group tu je. tapi kai and krystal news dating issue effect i lah sebab i tak suka krystal lol. (fans krystal jangan marah i k) lepas dengar berita tu, i baca kat socmed semua nak tinggalkan fandom sebab memang ramai mutuals i bias dorang kai hahaha. i time tu memang busy dengan spm so i pun fikir nak leave the fandom. tapi tak sebab lepas spm i still layan mama award and still sokong exo for winning any award. and now i still stay sampai sekarang.

Image result for exo

my fav album is growl and call me baby. in call me baby, i suka gila semua lagu dalam album tu. start daripada lagu debut, mama untill now, power semua i suka. their performance selalu buat bulu roma i meremang >,< lepas performance, i bangga yang i stan the right group.

from this past 6 years, i ada juga baca orang kata yang exo comes from a great company sebabtu dorang berpengaruh. yes. benda tu i takkan deny but tak kisahlah group tu datang from great or unknown company, i still stan them. macam gfriend, i stan dorang sebab choreo dorang best even i knoe yang dorang bukan datang from a great company. and i rasa kalau exo bukan dari company besar, member dorang tetap hensem apa kan? dorang memang talented such as kyungsoo, jongdae and baekhyun and the others. so nonsense lah yang buat statement tu.

Image result for exo receiving awards

and from this past 6 years, i takde satu pun member terdekat yang minat exo macam yang i minat. actually, i tak mintak pun member i minat kpop macam i. i cuma nak dorang faham minat i terhadap kpop and exo. i tak mintak banyak. tapi tulah baru sekarang i perasan yang kawan i dulu sebenarnya menyampah kat i sebab asyik kpop je. tapi depan i dulu bukan main sapot lagi i beli epop semua. sebab tu, since i masuk form 6, i jarang dah nak cerita kat member pasal exo sebab i taknak benda jadi lagi. i taknak dalam diam kawan i sendiri menyampah dengan i sebab dorang tak suka apa yang i minat. maybe lepas je habis form 6 i kembali aktif berfangirling haha.

I bukan jenis fans yang pergi konsert exo. yang beli lightstick exo. tapi dalam diam i teringin nak pergi memandangkan melaka dengan kl tak berapa jauh tapi i takde teman nak pergi tu yang susah. lagipun parents i pulak memang jenis tak tahu dengan minat i but one day, i akan pergi mungkin bila i dah besar sikit ke hahahaha

Image result for exo receiving awards 2017

and last but not least, after everything happens in this 6 years and above, i harap i stay dengan satu-satunya fandom yang i ada sekarang, exo-l. i love my fandom very much. and i hope i stay jadi fans yang setia sokong artis fav i sampai bila bila. terima kasih kepada fans yang masih stay and terus support exo in every condition. neomu neomu kamsahaeyo ๐Ÿ˜™ i harap there is no member yang left group or dating someone lol and to the haters, i tak sukakan fanwar. kalau boleh i nak jauhkan. dia nak gaduh pi sana main jauh jauh. but still entry kalini memang tak cukup kalau i nak cerita satu persatu tiap tahun. i hope exo will always be happy wherever they go and have exo-l at their side. thankyou ๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Image result for exo concert

and for those yang rasa i ni entah apa apa sampai sayang bagai padahal dorang tak kenal i pun i tak kesah. cuma entry kalini i cuma nak cakap, read at your own risk okies? korang akan rasa sayang kalau korang stan group tu yang bagi banyak memories kat korang. try it and you will not regret. welcome ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

10 comments:

  1. Chanyeol will always be my favorite

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah thats yoda always being so charismatic whenever he sing >,<

      Delete
  2. Replies
    1. whoaa same. i bukan tak suka tapi tak minat. i cubalah minat dia tapi takleh hahahaha ><

      Delete
  3. I was not a big fan of exo, but I'm still a fan. I still support them during awards and try to backup them bila ada haters bash. I was really sad when Wu Yifan left the group and masa tu I was one of the people yang harap news about him leaving tu semua tipu je. I'm proud of exo sbb walaupun dah banyak benda they got through, they're still going strong as ever.

    ReplyDelete
    Replies
    1. your comment make me cry. yes i pun sedih bila kris keluar hanya sebab dia tak selesa berada kat korea

      Delete
  4. Assalamualaikum. Tahniah kerana anda telah terpilih sebagai salah seorang pemenang SPM Fever Giveaway! Untuk makluman lanjut dan cara untuk menuntut hadiah anda, sila klik pautan di bawah. Terima kasih.

    http://www.zukidin.com/2017/12/senarai-pemenang-spm-fever-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. hey fellow exo-l ! (im no longer one but i still love them very much) idk, but reading this entry makes my eyes teary. sedih kot. lagi-lagi bila baca starting 2012 and how they start to fall but still manage to stand strong. Even tho im more of an ARMY now, i still love and support exo bcs they bring me here. =) Saranghaja !

    ReplyDelete
  6. I don't consider myself as an EXO-L but I do listen to EXO a lot before. Cuma sekarang dah kurang sikit cause I don't really like their recent releases.

    ReplyDelete
  7. hai! Saya pun minat exo jugak, tapi start minat waktu Wolf era. Waktu tu tak affected sangat tapi lepas tengok EXO Showtime, I terus stan diorang. No wonder bcos they are talented, personality masing2 pun bagus and so on. And yang pasal beli epop tiap2 bulan tu memang relatable! Saya teringat yang saya siap beli epop mandarin version lagi semata-mata sebab cover depan dia EXO haha! Tapi sejak dua menjak ni dah kurang sikit, maybe sebab dah busy kan huhu. Lagipun sekarang diorang dah tak seaktif dulu (not meaning diorang tak aktif macam mana, tapi aktiviti2 diorang dah tak rigorous macam dulu) and tambah2 lagi minat dekat group lain pulak kan. But I still follow them time to time. And pasal dating scandal bagai tu samalah, I tak tereffect sangat pun haha. Better follow them sikit2 than leaving the fandom, right?

    ReplyDelete

Instagram