My Freeman Mask Collection (Part 1)


Assalamualaikum.
Ok testing... hari ini i nak buat satu review mengenai mask freeman yang i pernah beli, pernah guna, dan buat review kat blog ni. Anyone mesti pernah guna freeman mask kan? Freeman mask ni senang dapat kat Watson, Guardian, Aeon Wellness, dan pharmacy. I suka kumpul freeman mask sebab packaging dia cantik and ada banyak color dan fungsi yang berbeza. yes, i admit i kalau beli barang memang more to packaging than looking for their function. maafkan saya haha. i suka beli skincare dan makeup yang packaging lawa je comel comel haa last last tak guna pun yes my sad life.
This post might be long sebab ada banyak gambar dan content yang entah apa apa. maafkan saya hehe. semua freeman mask adalah dibeli dengan wang sendiri dan tidak di sponsor oleh sesiapapun. Kemungkinan Freeman mask ini sesuai di muka i tapi tak sesuai dekat muka orang lain. dan maybe tak sesuai di muka i tapi sesuai dekat muka orang lain. haa faham tak?


Apple Cider Vinegar | Clay Mask + Scrub (Cleansing)

What it claims?
This is the type of clay mask yang ramai orang suggest untuk beginner sebab dia 4 in 1 which is dia cleans, scrubs, tones, and absorb minyak yang berlebihan kat muka kita. This is for 3-5 minutes mask.

My review;
I beli sebab ramai suggest this clay mask for beginners. Mask ni yang ke-4 from Freeman yang i pernah beli. The texture is cair warna pink and senang nak picit sikit dia dah keluar tapi meleleh bila dah tutup tube. At the end kalau nak guna lagi boleh nampak mask tu dah keras kat bahagian penutup sebab dia meleleh sebelum itu. The smell is great which is bau apple and bila sapu di muka, rasa tenang sebab dapat bau apple and rasa macam nak makan je mask ni haha. Lepas basuh, boleh scrub dalam pada masa yang sama. The thing yang i tak suka is scrub dia. a bit harsh kat kulit walaupun kecil je partical scrub tu. So, a bit leceh lah kalau nak basuh clay mask tapi i terpaksa scrub sekali sebab nak hilangkan sisa mask ni. but overall, mask ni okay je kat muka i. takde irritation/redness kat muka i. muka pun bersih dari kotoran dan minyak yang berlebihan. cuma kalau lepas basuh muka drying teruk, i cepat cepat pakai moisturiser / hydrating product.

Rating;
3/5


Cucumber + Pink Salt | Clay Mask (Rejuvenating)

What it claims?
Sejenis clay mask untuk all skin types. This clay mask claims exfoliate, detox and clear skin daripada dirt. This is for 7-10 minutes mask.

My review;
Another clay mask yang i beli. Ini clay mask yang ke-2 yang i pernah beli sebab time beli mask ni, muka i oily and paling suka beli macam macam clay mask. The texture is like clay mask biasa warna hijau tapi tak se cair ACV sebab mask ni kena picit kuat sikit sebab mask dia kental dan tak cair. and lepas picit, mask ni takkan meleleh kat penutup tube tapi dia akan buatkan tube mask kita kemik sebab picit tadi. The smell is also great sebab maybe bau cucumber yang menyenangkan. Lepas sapu rasa mask kat muka still okay cuma beberapa minit lepas tu dia rasa gatal gatal kat muka. idk maybe sebab pink salt tu and ramai alami masalah yang sama bila pakai mask ni. walaupun dekat packaging dia tak claim scrub tapi mask ni ada partical scrub yang sama macam ACV. but overall, dia tak buat kulit jadi redness atau naik acne tiny bumps. still okay cuma gatal gatal je

Rating;
2.5/5



Sweet Tea + Lemon | Peel-off Clay Mask (Clearing)

What it claims?
The type of peel-off mask yang bertexture clay mask yang pekat. This mask claims cleansing, the sweet tea helps to protect skin from damaging and Lemon helps to lighten the dark spots. Suitable for normal to combination skin. This is for 10-15 minutes mask.

My review;
I beli sebab dia claims peel-off tapi texture pekat. So, i expect this peel-off mask boleh cabut whitehead i kat bahagian hidung. The texture cair macam gel pekat warna oren dan dia meleleh sama macam ACV. i tak suka dia melelah tapi sebab dia tube kan nanti penutup nampak kotor lol. The smell is strong but still like calming smell maybe sebab bau sweet tea campur lemon kira kuatlah bau dia kalau nak compare dengan dua clay mask kat atas. This mask ada alcohol and ingredients dia sangat banyak. I boleh sure this is not suitable for sensitive skin. This mask pakai macam peel-off mask yang biasa and biarkan sampai kering. tapi i tak suka peel off mask sebab tak suka menunggu. hasilnya mengecewakan sebab mask ni takleh tarik whitehead keluar sebab mask ni kalau cabut dia tak sakit. so, it feels like guna freeman peel-off mask yang cucumber dgn pomegranate tu. overall, i tak rasa lemon tu macam cerahkan dark spots kat muka i. mungkin buat skin i bersih sebab ada clay mask but this is totally not my fav. maafkan saya hehe.

Rating;
2/5



Charcoal + Black Sugar | Mud Mask (Detoxfying)

What it claims?
Sejenis mask lumpur yang sesuai untuk normal to combination skin. This mud mask claims to moisturize, remineralize and make our skin soft. This is for 10 minute mask.

My review;
I beli sebab baru baru ni skin i macam dry kat bahagian cheeks. so, currently my skin type is combination. The texture is like ACV, cair and meleleh kat penutup tube em im done and the most important is kena shake mask ni dulu sebelum guna sebab dia ada 2 lapisan which is lapisan air + oil dgn lumpur. The smell is okay tak strong cuma ok tapi boleh buatkan rasa mual bila bau lol. Cara penggunaan sama macam clay mask pakai biarkan dan basuh tapi ni takde scrub okay. Overall, i suka this mask sebab dia tak drying kat bahagian my cheeks and dia melembabkan. yeah i suka lah.

Rating;
4/5

Thank you for reading :)

6 comments:

  1. wahhh dia ada banyak Freeman masker.. bestnya. kite ada yang pink salt tu saja..
    suka jenis masker gni daripada mask sheet. and so far okayla pakai. for me kalo product tu x mendatangkan masalah pada kulit then it is fine.

    ps : beli sebab depa comel gak hahaha..

    ReplyDelete
  2. bestnya. dah kumpul banyak koleksi ni hehe

    ReplyDelete
  3. OMG awakk.. hri tu nampak ni kt watson tau.. mcm nak beli tapi tak jadi sebab apa ntah masa tu haha.. kami ingat kene peel off macm mask dari himalaya..

    ReplyDelete

Instagram