Some of Foundation That I've Tried


Assalamualaikum.

I hope this type of beauty post will not annoy all of you :) because im going to share some of a quick review about my foundation that i've tried before. Some of the foundation i beli guna duit sendiri, some of them ada yang di beri oleh orang. I admit, im a foundation addict. I suka beli foundation sebab i suka kumpul foundation. tapi i baru perasan yang i beli foundation banyak-banyak tapi i just guna 3-4 kali je sebulan itupun kalau i keluar pergi wedding or going out with my friends. so, agak membazir di situ ye.


Silkygirl | Skin Perfect Liquid Foundation (02 Natural)
This is my first foundation. Suitable for oily skin I think. texturenya liquid cair. bought sebab nak try pakai foundation but end up, i tak guna lagi dan hanya tersadai kat organizer. condition 50% tinggal tapi i tak tahu nak buat apa dengan foundation ni. but, i think foundation ni sesuai untuk beginner sebab murah and natural finish kat muka :)

Catrice | All Matt Plus (025 Sand Beige)
I tak tahu kenapa i beli foundation ni. maybe sebab foundation ni finishing dia matte. texturenya pekat dan kental bak kata orang indonesia. dulu, skin i oily, so thats why i beli mostly foundation yang matte finish. now, i just jarang guna foundation ni sebab skin i dry-combination and i selalu letak kat kolej je this thingy :)

Maybelline | Fit Me! Matte + Poreless Liquid Foundation (130 Buff Beige)
My favourite foundation! siapa ada ni jugak kat foundation collection dia? this is everyone favourite foundation! but sadly i salah shade sebab this shade also for pink undertone. i is okay :) paling i suka is texture dia yang liquid, senang nak blend guna sponge. buat masa ni i habiskan this shade dulu, baru beli shade yang lain :)

Sendayu Tinggi | Whipped Creme Foundation (Natural Beige)
My first jar foundation. This could be my favourite but sebabkan dia jar, i jarang nampak dia kat foundation section organizer sebab i simpan dia dalam drawer organizer. even texture dia whipped creme, it blends well with my favourite Breena Beauty blending pearl :) i suka this foundie sebab finishing dia cantik, natural kat muka. I reccomend this! price i lupa but u boleh check kat website ST :)

L'OREAL | Infallible Pro-Matte Liquid Foundation (104 Golden Beige)
My foundation wishlist! sebelum beli, i tunggu sale sebab this foundie memang mahal. i beli time tu 50% off kat Guardian. I ada buat haul time beli foundation ni kat  50% off Guardian Haul. texturenya cair dan finishing dia matte. lepas pakai, muka akan jadi powdery kejap sebelum jadi matte. but sadly, again i salah ambil shade pink undertone T^T

L'OREAL | Infallible 24H Stay Fresh Foundation (150 Radiant Beige)
Actually foundation ni diberi oleh supplier time i kerja watsons dulu. yes benefit kerja watsons is this. u boleh dapat foundation tester drugstore free takyah beli pun but depends on supplier lah macam wastons i dulu foundation ni dah keluar planogram thats why dia bagi free. texture foundation ni creamy pekat, tak cair. foundation ni ada bau bunga. tapi i jarang guna foundation ni sebab takut benda ni tester kan so still ok ke kalau pakai kat muka? takut jugak sebab tu jarang guna.

KATE | Powderless Liquid (BE-C)
Sama macam foundation Infallible 24H, foundation ni dikasi oleh supplier kate sebab dorang dah discontinue foundation ni. tapi shade yang aku dapat putih gila kat bahagian muka tapi boleh build dengan powder gelap sikit / guna bronzer. texturenya cair, dan susah nak blend dengan sponge. overall, i jarang guna sebab dia keputihan di muka i :)

Untuk coverage, i rasa Maybelline Fit Me dgn Infallible 24H yang full coverage. yang lain, biasa je medium tapi ada yang still boleh build till full coverage :)

Thats all.
Thankyou for reading :)

8 comments:

  1. Hi before this i pakai Catrice tu sebab tengah sale dan tak sangka akan suka. now pakai fit me tapi macam cair sangat and kurang sesuai untuk muka yang oily. tak tahu lah tapi baru beli..lambat lagi nak habiskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i rasa fit me sesuai untuk oily skin maybe tengok skin condition jugak :)

      Delete
  2. nanti nak cuba FitMe. currently im using Colourpop / Sephora and both work fine on me. saja nak alih arah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. FitMe memang best! i ada plan nak try colourpop jugak :)

      Delete
  3. nak cuba infallible tuh tapi yaaa mahal haha takut nak beli, takut tak sesuai dgn kulit .. pastu kalau bajet lebih nak try fenty beauty ramai cakap best !

    ReplyDelete
    Replies
    1. fenty memang best tapi tulah tunggu duit jatuh dari langit baru dapat beli

      Delete

Instagram